REPUBLIC OF SERBIA
MUNICIPALITY OF KLADOVO
Kralja Aleksandra 35, 19320 Kladovo
Date: 5.02.2018.

CLARIFICATION No: 2
to the public procurement: Construction of Visitors Center in Fetislam fortress

Publication Ref: RORS26-Municipality of Kladovo-TD06

Following the clarification request no. RORS8/GHS/TD03-2 of 31" January 2018 regarding the
public procurement no. RORS26-Municipality of Kladovo-TD06, please find bellow the answer
of the Contracting Authority:

QUESTION 1:

We are planning to submit a bid for a tender Construction of Visitors Center in Fetislam fortress
and we have a question regarding mandatory meeting held on 18th of January.

We were not able to participate at this meeting and we would be grateful if we could visit a site on
another date?

Also, according to PRAG rules, 5.3.4. Additional information during the procedure, all site visits
have information character and could not be mandatory, meaning that a company which was not
able to attend the visit are not forbidden to submit a bid. Please confirm this.

As deadline for submitting bids is close we would be grateful if you can send us quick reply.

ANSWER 1:
Inthe,,Paragraph 5.3.4. Additional information during the procedure” in the PRAG version 2015.0 is stated:
o [fthe technical content of the tender is complex, the contracting authority may hold an information
meeting and/or site visit.
e This meeting must be announced in the tender dossier and must take place at least 21 days before
the deadline for submission of tenders.
e The Contracting Authority must state in the tender dossier if attendance at this meeting or site visit
is strongly advised or compulsory.
¢ Individual visits by companies during the tender period cannot be organized by the contracting
authority for reasons of transparency and equal treatment of the tenderers.

In the Paragraph13. in the Contract notice Information meeting and/or site visit is stated

A mandatory information meeting and site visit will be held on 18" January 2018 at 10:00 Local Time at
Municipality of Kladovo

No further visits will be possible because transparency of procedure.

Your allegation ,.all site visits have information character and could not be mandatory, meaning that
a company which was not able to attend the visit are not forbidden to submit a bid” is not a part of Paragraph
5.3.4 of PRAG — version 2015.0 which is applied to this procurement procedure.

According above PRAG rules and Contract notice, Contracting authority will not be able to organize
additional site visit.

In addition Contracting authority may not allow or not allow potential tenderers to submit a bid, but all
Tenders must comprise the documents and information stated in clause 12 of Instructions to tenderers.
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